Medianomi tekee sisältöjä

Medianomi Emma Ketonen kuvailee itseään sisällöntuotannon moniosaajaksi, vaikka myöntääkin inhoavansa kulunutta ilmaisua. Ketonen valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta medianomiksi keväällä 2013 erikoistuen käsikirjoittamiseen. Vuonna 2017 hän palasi takaisin opintojen pariin ja viimeistelee nyt mediatuottamisen YAMK-tutkintoaan.   

Kun ajattelee käsikirjoittajan ammattia, silmiin piirtyy todennäköisesti kuva yksinäisestä taiteilijasta, joka luovan vimman vallassa hakkaa kirjoituskonetta kynttilän valossa yön myöhäisiin tunteihin asti. Tosiasiassa Ketonen viettää päivänsä aivan toisin: aamupäivän hän istuu kirjastossa kirjoittamassa lifestyle-artikkelia ja iltapäivän hän valmentaa työttömiä medianomeja. Kuva: Janne Heinonen

“Vaikka olen erikoistunut opinnoissani käsikirjoittamiseen, olen pikemminkin sisällöntuottaja, joka hyödyntää käsikirjoittamisen periaatteita. Draamantajulla, samaistumiskyvyllä ja tietynlaisella strategisella ajattelulla, olen pystynyt tekemään erilaisia ja erityisesti itseäni kiinnostavia töitä.”

Medianomi moniosaajana

Valmistumisensa jälkeen Ketonen teki töitä markkinointikoordinaattorina, sekä media-alalle suuntautuvien työttömien ja opiskelijoiden työvalmentajana.

Tiesin jo opiskeluaikana, ettei minusta tule perinteistä leffa- tai tv-puolen medianomia. Sen sijaan tahdoin hyödyntää saamaani oppia ihan muissa hommissa.”

Ketonen valmensi media-alalle hakeutuvia ammatillisesti ja auttoi valmennettavia löytämään omat voimavaransa työelämään.

“Usein ajatellaan, että oman ”unelmatyön” täytyisi olla kirkkaana mielessä ja päämäärää kohti pitäisi juosta keinoja kaihtamatta. Todellisuudessa toimi työelämässä voi löytyä ihan jostain muualta, kuin mitä tutkintotodistuksessa lukee. Varsinkin media-alan osaamista tarvitaan nyt joka paikassa.”

Ketonen tekee itsekin paljon freelance-keikkatyötä, ja nimenomaan muihin kuin perinteisiin media-alan yrityksiin.

“Sisällöntuottajat ovat tällä hetkellä kuumaa kamaa ja medianomin perusosaaminen ja tekniikan hallitseminen ovat loistava lisä. Kun oma osaaminen on tuotteistettu kuntoon, ovat mahdollisuudet miltei rajattomat.”

Supermedianomit työmarkkinoilla

Tänä keväänä Ketonen valmensi työttömiä medianomeja valmennuskokeilussa Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen ja TAMKin ja Tredun yhteishankkeessa Co-Studio. Valmennus oli uudenlainen konsepti, jota Ketonen kehittää myös YAMK-opinnäytetyössään. Kokeilun tärkeimpänä tavoitteena oli parantaa alumnien työnhakumahdollisuuksia nykyaikaisin keinoin, sekä lisätä medianomien ammattiosaamisen tunnettavuutta, muissa kuin media-alan yrityksissä.

“Valmennusporukassa me kutsummekin itseämme supermedianomeiksi, koska pystymme melkein mihin vain.”

Ketonen itse pitää medianomiopintojaan Tampereen ammattikorkeakoulussa tärkeänä ponnahduslautana työelämään. Erityisesti hän on nauttinut tulevan YAMK-tutkintonsa tuomista uusista mahdollisuuksista.

“Älä lukkiudu mihinkään muottiin, vaan hyödynnä ja kehitä omaa osaamistasi. Ammattilainen on aina ammattilainen.”

Valokuva: Janne Heinonen

Medianomit uudenlaisessa valmennuskokeilussa arrow-right
Next post

arrow-left Yrittelijäisyys-päivä Mediapoliksessa
Previous post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *